Spreekuur

De afdeling kinderreumatologie (ook wel de afdeling systemische auto-immuunziekten genoemd) is een onderafdeling van de Beatrix Kinderkliniek (BKK) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De BKK kent tien onderafdelingen die nauw samenwerken. Kijk voor algemene informatie over de kinderafdeling op de kindersite van het UMCG.

De afdeling kinderreumatologie heeft de zorg over ongeveer 700 patiënten. De meeste kinderen wonen in de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Een overzicht van de meeste aandoeningen die bij ons behandeld worden, staat elders op deze site. Het kinderreumateam is verantwoordelijk voor de behandeling.

Op dinsdag en vrijdagochtend van 8:30-12:00 uur heeft de kindereumatoloog spreekuur. Op dit spreekuur is ruimte voor nieuwe patiënten en voor patiënten die voor controle komen. Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek kindergeneeskunde Poortweg 14. Je kunt je melden bij de inschrijfbalie daar wordt je verder geholpen. Tijdens het spreekuur is de verpleegkundige aanwezig om te wegen en te meten. Zij kan ook vragen beantwoorden over de medicijnen. Meestal is er een arts assistent aanwezig. Dit is een dokter die bijna kinderarts is. Hij of zij begint vaak een gesprek met jou en doet het lichamelijk onderzoek. Daarna spreek je de kinderreumatoloog. Ook is er vaak een coassistent aanwezig. Hij/zij is bijna dokter en loopt stage op de kinderafdeling.

eerste bezoek

Voordat je voor de eerste keer de polikliniek kinderreumatologie-immunologie in Groningen bezoekt, heeft je kinderarts of huisarts je gegevens al doorgegeven. De kinderreumatoloog is dus al op de hoogte van je klachten. Toch vragen we je om alles nog een keer uit te leggen (dit heet een anamnese). Het is handig om thuis alvast op te schrijven wat voor jou belangrijk is om te vertellen.
Na de anamnese krijg je een lichamelijk onderzoek. De verpleegkundige neemt je bloeddruk op. Meestal moet er ook bloed worden geprikt en zal je plas worden onderzocht. Als het nodig is, laat de dokter foto's maken. Daarna maakt je arts een vervolgplan en krijg je afspraken mee. In totaal kan een eerste bezoek wel ruim een uur duren.
Algemene informatie over de polikliniek van de kindergeneeskunde vind je op de Kindersite van het UMCG.

vervolg controles

Op dinsdag- en vrijdagochtend heeft de kinder-reumatoloog een poliklinisch spreekuur. Op die ochtenden hebben meerdere patiënten een afspraak. Tijdens het spreekuur zal de dokter je vragen hoe het met je gaat en of je klachten hebt gehad. Het is verstandig om een polikliniekbezoek (samen met je vader en/of moeder) voor te bereiden. Dat kan je doen door:

  • een lijstje mee te nemen met problemen die je hebt gehad sinds het vorige bezoek. Bijvoorbeeld hoe vaak je pijn had, hoe vaak een gewricht dik was, of je ziek geweest bent, enz.
  • een koortslijstje bij te houden (indien van toepassing).
  • thuis op te schrijven welke medicijnen je gebruikt en hoeveel.
  • bij te houden of en hoe vaak je de medicijnen vergeten bent.

Altijd is er een lichamelijk onderzoek. Meestal moet je ook geprikt worden om het bloed te onderzoeken. Soms is het nodig om foto's te laten maken. Doorgaans is de reumaverpleegkundige aanwezig aan wie je altijd vragen kunt stellen over:

  • medicijnen
  • informatie voor school
  • leefregels

De reumaverpleegkundige kan je ook helpen bij prikangst.

telefonisch / mail

Telefonisch
Op dinsdag en vrijdagmiddag van na 14.00 uur is er telefonisch spreekuur. Hiervoor kun je, als je belangrijke vragen hebt, een afspraak maken via de secretaresse patiëntenzorg. Je wordt dan op de afgesproken datum gebeld tussen na 14 uur door de arts of de verpleegkundige. Het is handig om al aan de secretaresse door te geven waar het over gaat zodat de arts of de verpleegkundige zich kunnen voorbereiden op je vragen

Spoedvragen kunnen via de secretaresse altijd tussendoor.

Mail
Nog handiger is om te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen die NIET(!) dringend zijn. Over het algemeen krijg je binnen 24-48 uur antwoord. Weekend dagen tellen hierbij niet mee. Als je mailt dan vragen we je om je naam en geboortedatum er bij te vermelden.

verpleegkundig

Ook de reumaverpleegkundige heeft telefonisch spreekuur op dinsdag en vrijdag van na 14.00 u . Als je vragen voor haar hebt, kun je via de secretaresse patiëntenzorg een afspraak voor dit telefonisch spreekuur maken. Je kunt haar ook mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

adolescenten

Jeugdreuma
Twee keer per maand is er op vrijdagmiddag een spreekuur voor adolescenten met jeugdreuma van 16 jaar en ouder. Dit spreekuur is op de polikliniek van de Interne Kliniek, Fonteinstraat 13. Zodra je 16 bent geworden, vindt de eerstvolgende controle op dit spreekuur plaats. Jouw kinderreumatoloog zal in principe bij de eerste afspraak aanwezig zijn zodat niet alles nieuw is Als je 18 jaar bent, zal de reumatoloog je overplaatsen naar het reumaspreekuur voor volwassenen.

Systemische auto-immuunziekten
Voor kinderen met een systeemziekte of een koortssyndroom is geen vast adolescenten spreekuur. In dit geval wordt er een afspraak gemaakt bij een reumatoloog voor volwassenen. Voor de eerste afspraak wordt extra tijd uitgetrokken. Jouw kinderreumatoloog zal in principe bij de eerste afspraak aanwezig zijn zodat niet alles nieuw is

multidisciplinair

Eén keer per maand is er een multidisciplinair spreekuur op de vrijdagochtend. Het hele reumateam is dan aanwezig. Afhankelijk van je ziekte en je klachten maakt de kinderreumatoloog een afspraak voor dit spreekuur. Deze controle neemt vaak een groot deel van de ochtend in beslag. De kinderreumatoloog onderzoekt je samen met de reumatoloog. Ook stellen de ergotherapeut, de fysiotherapeut en de revalidatiearts je vragen en verrichten ze onderzoek. De medisch maatschappelijk werkster heeft een gesprek met je ouders en sommige gevallen praat de psycholoog met jou.
Meestal is ook bloedonderzoek nodig, waarna je weer naar huis kunt gaan. Na een week brengt de kinderreumatoloog je telefonisch op de hoogte van de resultaten en bespreekt de verdere plannen met jou en je ouders.

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina