De behandeling

Bij de behandeling van auto-immuunziekten zijn medicijnen erg belangrijk. De meeste medicijnen kunnen voorgeschreven worden als pillen, een drankje en soms als een prikje. Hoe vaak ze ingenomen moeten worden, varieert van meerdere keren per dag tot één per maand. Soms geven medicijnen bijwerkingen. Het is verstandig om dit met de arts of de kinderreuma-verpleegkundige te overleggen. Soms is dat met eenvoudige tips te verhelpen. Medicijnen kunnen gemakkelijk vergeten worden. Het is belangrijk is om dit altijd te melden bij een controlebezoek.

Naast de medicijnen spelen fysiotherapie en ergotherapie een rol in de behandeling.

Het doel van de behandeling is het leiden van een zo'n normaal mogelijk leven. Dat betekent dat je gewoon naar school gaat, meegaat op werkweek, schoolkampen, vakanties enz. Het streven is ook dat je met je eigen sport blijft meedoen. In de meeste gevallen is dat ook goed mogelijk, soms met een tijdelijke onderbreking.

Niet iedereen weet wat auto-immuunziekten zijn en wat ze voor jou betekenen. Belangrijk is daarom dat je niet alleen je leraren op de hoogte te stelt van je ziekte en je medicijnen. Trainers bij een sportclub weten namelijk vaak niet dat je met reuma gewoon mag sporten, al dan niet aangepast. De kinderreuma verpleegkundige en de fysiotherapeut kunnen je hierbij helpen.

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina