De kinderfysiotherapeut

Wie
Hallo, wij zijn de kinderfysiotherapeuten van het kinderreumateam; Anneke Hegeman, Ronald de Jong en Otto Lelieveld en CarolaTimmer
Wij willen je graag helpen om ondanks je reuma fit en actief te blijven. Dat is niet altijd makkelijk als je jezelf niet lekker voelt en je gewrichten stijf en pijnlijk zijn. Door de reuma zijn kinderen ook vaak veel sneller moe. Bij sommige reumatische ziekten kunnen ook de spieren veel zwakker worden. Gelukkig helpt de dokter je om met de medicijnen de reuma beter te maken. De ontstekingen zullen dan verdwijnen.
Ook kinderen met onbegrepen pijnklachten onderzoeken wij regelmatig om je te helpen met oefeningen om minder pijn te ervaren

Wat bij auto-immuunziekte
Bij reuma en auto-immuunziekten:
De pijn, stijfheid, spierzwakte en moeheid kunnen langer blijven. Door je activiteiten weer rustig op te bouwen zullen ook deze klachten langzaam beter worden. Daar moet je zelf wel wat voor doen. Kijk maar eens naar de volgende filmpjes. (link naar reumafilmpjes: “trainen”, “ochtendstijfheid”, “we like to move it”, “bij de dokter” en “ik moet bewegen”; daarnaast link naar pdf “reumaoefeningen”)
Wij begrijpen het wel als het je niet helemaal alleen lukt. Het kan zijn dat je wel wat hulp kunt gebruiken omdat het niet helemaal alleen lukt. Wij gaan dan goed kijken hoe het staat met de lenigheid van je gewrichten, wat je allemaal kan en niet kan en hoe je conditie is. Daar nemen we een uur voor. Daarna gaan we samen met jou, je ouders en de dokter een plan maken om je weer helemaal fit te krijgen. Het is wel handig bij het bezoek aan ons makkelijk zittende kleding draagt en sportschoenen meeneemt.

Het doel van de behandeling kan zijn:

  • Weer meer soepel worden als je last hebt van hele stijve gewrichten, al dan niet in het water;
  • Spieren weer sterker maken bij verzwakte spieren. Dat kan komen door een ontsteking of door pijn in een gewricht;
  • Meer conditie krijgen door conditietraining als je conditie erg slecht is;
  • Het terugwinnen van vertrouwen om te bewegen. Door langdurige ontstekingen aan gewrichten en/of spieren kunnen kinderen onzeker worden in het bewegen. Het is dan nodig om het vertrouwen onder begeleiding langzaam terug te winnen.
  • De grenzen van het lichaam leren kennen. In periodes waarin de ziekte actief is, is het belangrijk om naar signalen in het lijf te luisteren zodat je aanvoelt wanneer je rust moet nemen.

Als het nodig is dan zal de dokter van het reumateam je verwijzen voor fysiotherapie bij jou in de buurt. Natuurlijk gebeurt dat in nauw overleg met de fysiotherapeut van het reumateam.
Als je al een eigen fysiotherapeut hebt dan zullen we regelmatig contact hebben over hoe het met je gaat
De fysiotherapeut kan als het nodig is contact opnemen met de gymnastiekleraar of sporttrainer. Hij kan dan uitleg geven over je ziekte en wat voor jou een goede manier is om te kunnen blijven sporten.

Wat bij pijn klachten
Bij kinderen met onbegrepen pijnklachten zien we vaak dat het sporten niet meer lukt. Soms lukt het zelf niet meer om activiteiten uit te voeren die heel vanzelfsprekend zijn, zoals naar school gaan op de fiets, aankleden, wassen of leuke dingen doen met vrienden en vriendinnen. De kinderfysiotherapeut zal proberen een beeld te krijgen hoe dat bij jou zit. Wat kun je niet meer en welke activiteiten geven de meeste klachten. En niet onbelangrijk wat zou je graag weer willen doen.
Naast het uitvragen van de klachten zal hij/zij onderzoeken hoe je conditie is door een fiets of looptest uit te voeren. De kinderfysiotherapeut kijkt ook naar je spierkracht en je lenigheid. Zo nodig vinden er nog aanvullende testen plaat

Waar
De afdeling fysiotherapie is een onderafdeling van de afdeling revalidatie van het UMCG De polikliniek fysiotherapie bevindt zich aan de Fonteinstraat 4 (tel. 050-3612296 of 050-3613651).
Mocht je specifieke vragen hebben aan één van de fysiotherapeuten, dan kun je deze via mail stellen. Je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord.

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina