De ergotherapie

WAT?
Als gevolg van een reumatische aandoening kunnen langdurige of blijvende beperkingen in je dagelijkse bezigheden ontstaan. Daardoor kun je allerlei activiteiten minder goed uitvoeren. Afhankelijk van jouw aandoening, leeftijd en omgeving kunnen activiteiten zoals bijvoorbeeld wassen, eten, kleden, naar school gaan, spelen, werken en hobby's problemen geven.

De ergotherapeut bekijkt wat de achterliggende oorzaken van deze problemen zijn. Als duidelijk is welke functies verstoord zijn, kan bekeken worden hoe daar iets aan is te doen. De ergotherapeut probeert samen met jou een manier te vinden om de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk te blijven uitvoeren.

Ergotherapie kent verschillende behandelmogelijkheden. In het UMCG zijn functietraining, vaardigheidstraining en spalkbehandeling de meest toegepaste mogelijkheden.

  • Functietraining kan nodig zijn om spierkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en dergelijke te trainen.
  • Bij vaardigheidstraining worden activiteiten uit het dagelijks leven daadwerkelijk geoefend. Je maakt je de activiteiten opnieuw eigen of je leert ze op een andere manier uit te voeren.
  • Uiteindelijk kan het zijn dat hulpmiddelen en/of aanpassingen gebruikt moeten worden. De ergotherapeut geeft je advies over de meest adequate oplossing, bijvoorbeeld over aanpassing van vervoer, woning, hobby, werk en schrijven. Het gebruik van de aanpassingen en/of hulpmiddelen zal, zonodig, getraind worden in oefensituaties. Voor aangepast vervoer en woningaanpassingen wordt meestal een ergotherapeut bij jouw in de buurt gevraagd.
  • Bij sommige problemen aan arm of hand kan een spalk noodzakelijk zijn. Dit is een ondersteuning, gemaakt van een speciaal soort kunststof, om één of meerdere gewrichten steun, rust of juist oefening te geven. Een spalk is altijd afneembaar. Jijzelf of iemand anders kan de spalk afdoen.

Een behandeling ergotherapie kan in werking worden gezet door middel van een verwijzing via de kinderreumatoloog of revalidatiearts.

Tijdens je bezoek aan het kinderreumateam zal de ergotherapeut samen met de revalidatiearts en de fysiotherapeut kijken naar het bewegen, eventuele bewegingsbeperkingen en pijnklachten. Ook wordt besproken of bepaalde activiteiten problemen geven.

Je kunt een vervolgafspraak voor de ergotherapeut krijgen als:

  • er uitgebreider naar de arm- en handfunctie moet worden gekeken;
  • je oefeningen voor de pols en hand moet gaan doen;
  • als er een spalk moet worden gemaakt;
  • hulpmiddelen moeten worden geprobeerd/aangevraagd.

Heb je tussendoor een vraag voor de ergotherapeut, dan kun je mailen. Je krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

WIE?
Paula Wijdenes, Marjan van der Groep en Margreet Kole zijn als ergotherapeuten betrokken bij het kinderreumateam.

Paula Wijdenes Marjan vd Groep Margreet Kole - ergotherapeuten

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina